perjantai 26. tammikuuta 2018

Perjantaimyyssit - pyykkipäivä

Johan se viikko jo taas vierähtikin nopeasti.

Lumitöitä on tullut tehtyä lukemattoman monta kertaa ja sitten vesisateessa harmitellut hupenevien hankien perään. Mutta eiköhän tästä vielä talvea riitä vähäksi aikaa ennenkuin ajatukset karkaavat kevääseen.

Taas on perjantai ja aika perjantaimyyssien.

Julkaisin instagramissa kuvan pyykkietikkahankinnastani. Sain siitä monta kysymystä ja ajattelinkin hieman avata miten tähän tuotteeseen päädyin.

tilaus butik-o


Olen jo pidemmän aikaa miettinyt luontoystävällisempiä tapoja pestä pyykkiä. Tai yleensä siivota kotona ekologisemmin.

Tuntuu, että kaupoista ostettavat pesuaineet menettävät tehoa mikäli niissä ei ole kaikenmaailman kemikaaleja ja muita luontoa saastuttavia ainesosia. Kaikkihan ne päätyvät ennemmin tai myöhemmin maahan ja veteen, josta ne sitten taas kulkeutuvat eläimiin ja ihmisiin.

Pitkän aikaa olen käyttänyt etikkaa ja ruokasoodaa puhdistamiseen. Yhdistettynä mm. lavuaarien viemäreihin ja pelkkää etikkaa kalkkisaostumien poistamiseen vedenkeittimestä, suihkusta ja vesihanoista.

Pyykkietikka-sanaan törmäsin silloin tällöin somessa, mutta tarkempi tutustuminen oli vasta viime syksynä. Epäilin, että pyykki tuoksuisi käytön jälkeen pelkästään etikalle. Onhan etikassa voimakas tuoksu, jolla saa hajuja neutralisoitua vaikkapa jääkaapista. Mutta yllätys oli suuri, kun ensimmäisen kerran pyykkietikkaa käytin...

Tilasin Butik-O:n verkkokaupasta (tämä ei ole maksettu mainos!) kokeiluun marraskuussa Kulkurinkartanon tarjouspaketin, jossa oli pyykkietikka, keittiösaippua, keittiösuihke ja imurointipuuteri. Valikoimasta löytyy myös Saaren Taika tuoksuetikoita ja muita ekologisia tuotteita peseytymiseen, kauneudenhoitoon ja kodinhoitoon.

Pyykkietikkaa käytetään pyykin huuhteluaineena. Annosteluohjeena 2-3 rkl per koneellinen. Itse olen käyttänyt kahta ja määrä on tuntunut toimivan oikein hyvin.

Tuoksu on miedosti etikkainen kun ainetta annostelee huuhteluainelokeroon, mutta sekin tuoksu häipyy, kun pyykki kuivuu. Pesukoneen luukun avautuessa tulee raikas tuoksu koko kodinhoitohuoneeseen ja se säilyy pitkään pyykkien kuivuttuakin.
Pyykistä tulee puhtaalta tuoksuvaa, pehmeää ja ehkäpä jopa kirkkaampaa kuin ns. kaupan huuhteluaineilla. Ainakin kylpy- ja käsipyyhkeet ovat heti pesukoneesta otettunakin "pörröisemmät" eli pyyhkeen nukka ei olekaan litistyneenä kuten ennen vaan pyyhkeet tuntuivat heti pehmeämmiltä.

pyykkietikka ja pehmeät pyyhkeet

Kuiviin vaatteisiin ei jää yhtään etikkaista tuoksua - ainoastaan puhtaan pyykin tuoksu. Pyykkietikoita saa eri tuoksuisina, mutta minä olen valinnut luonnollisen puuvillan (cotton). T-paidat, kauluspaidat ja muut silitettävät vaatteet eivät sähköistykään enää, kun olen käyttänyt etikkaa huuhteluaineena. Ja tuohan on ihan loistavaa näin talviaikaan.

Pyykkietikkaa voi käyttää myös puhdistamiseen - annostus tuolloin puoleen litraan vettä 3-4 rkl vaikkapa suihkepulloon ja tahrojen kimppuun.

Lisäksi pyykkietikka neutraloi pesukoneesta pesuainejäämiä huuhtelun yhteydessä, joten konekin säilyy puhtaampana.


➽ Nyt kun joku keksisi vielä mahdollisuuden pyykkietikkapullojen täyttöpalveluun, niin olisin vielä onnellisempi.

Ja pisteenä iin päällä - tilauksen toimitusaika on molemmilla kerroilla ollut erittäin nopeaa - kolmantena arkipäivänä tilauksesta olen paketin voinut hakea postista! Ja paketista vieläpä molemmilla kerroilla on löytynyt kiitos-kortti :)

butik-o kiitos

Aika henkilökohtaista palvelua - eikö?

Seuraavaksi ostoslistaani lisään myös pyykkiraastetta - käytän ensin loppuun erilaiset kaupasta ostetut pyykinpesuaineet valkoiselle, mustalle ja kirjopyykille... Jospa saisi tuota purnukkaviidakkoa raivattua.

Jokos sinulla on kokemusta ekologisista siivousaineista?


Pyykkipäiväterveisin

-Pia-


Perjantaimyyssi = Mansikkatilan mailla -blogin jokaviikkoinen haaste postata iloa tuottavista, inspiroivista, mieltä piristävistä ja voimia antavista aiheista. Kurkkaa ja osallistu haasteeseen!4 kommenttia:

 1. Jee tätä pitää kokeilla, kiitos ideasta Pia 💜 Pesupähkinöitä olen kokeillut ja kirjoittanutkin niistä jutussa pesua ja pähkinöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :)
   Itse olin pitkään epäileväinen, mutta olen todella tyytyväinen tuotteeseen.
   Pesupähkinät - uusi tuttavuus tuokin - käynpä lukemassa lisää.
   Kivaa viikonloppua!

   Poista
 2. Kiitos tästä vinkistä <3
  Me juuri postasimme rakkauden blogiin meidän ekologisen pesu / siivous / tiskaus vinkkimme:
  http://merikapteeninvaimo.blogspot.fi/2018/02/sopo.html
  Ihanaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :)
   Tuntee tekevänsä edes jotain maailman hyväksi - edes pieniä valintoja.
   Käynpä kurkkaamassa vinkkinne - kiva oppia taas jotain uutta!
   Aurinkoista helmikuuta!

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)