lauantai 6. tammikuuta 2018

Loppiaisen perinteitä

Loppiaisen merkitys joulunajan pyhistä on varsin merkittävä vaikka se onkin hyvin usein unohdettu.
Joulua kun aletaan viettämään ja valmistelemaan nykyisin jo marraskuussa, niin loppiaiseen mennessä monen monituisessa kodissa on kaikki joulusta muistuttava jo korjattu pois ja odotetaan kiihkeästi kevättä.
Meillä tästä poiketen joulu jatkuu aina Nuuttiin saakka ja Loppiainen on yksi tärkeä pyhä siinä välissä. Keskiajalta lähtien loppiaista on vietetty itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen kunniaksi (länsimainen uskonto). Ortodokseille loppiainen on Vapahtajan kasteen juhla. Eli siis loppiainen ei tarkoita joulun loppumista vaan jouluun kiinteästi kuuluvaa juhlaa.

seimi itämaantietäjät


Jotain meilläkin kuitenkin jo loppiaisena loppuu...

Perinteisesti olemme kutsuneet lähisuvun pikkumiehet vanhempineen hajottamaan ja syömään ennen joulua tekemäni piparkakkutalon. Ja sekös passaa hyvin näille ilopillereille. Voi sitä kikatusta ja herkuttelua, kun jokainen vuorollaan murtaa talosta seinää, kattoa, piippua...

Tänäänkin talo ennen purkua näytti vielä ihan talolta.

vielä ehjä piparkakkutalo


Mutta kun kaikki olivat osansa ottaneet, niin jäljellä oli vain rauniot. Ja niissäkin on vielä tekemistä, että saadaan syötyä pois.


Voi miten hauskaa olikaan taas seurata pikkumiesten puuhasteluja, kuunnella höpötyksiä, vitsejä ja mielikuvituksen tuottamia tarinoita. Huikeita tyyppejä kaikki!


Iloista loppiaisviikonloppua!

-Pia-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)