lauantai 17. lokakuuta 2020

Arjen designia

Tutkiessani bloggerin syövereitä pitkästä aikaa ja lukiessani luonnoksiani, eteen tuli tällainen kirjoitus - en muista miksi en tätä koskaan julkaissut - ehkä ei ollut sopivia kuvia, mutta sepä oli nopeasti ratkaistu, joten tässä luonnokseni toukokuulta 2018 ole hyvä.

Oletko koskaan ajatellut, että kaikki tuotteet mitä ympärilläsi näet, on jonkun suunnittelemaa ja se on tarkoituksella tehty juuri tuollaiseksi kuin se on.

Tämähän on ihan päivänselvä asia, mutta kun sitä pysähtyy miettimään, niin huomaa pieniäkin asioita, joita on pitänyt itsestään selvyytenä, olevan ihan oikeasti loppuun asti harkittuja ja toteutettuja.

Toisista tavaroista et tiedä kuka ne on suunnitellut. Mitään mainintaa suunnittelijasta tai tekijästä ei tuotteessa ole ja pakkauskin on jo aikaa päivää sitten heitetty roskiin/kierrätykseen. Silti tuote toimii juuri siinä missä sen pitääkin ja hyvin toimiikin.

Otetaan esimerkiksi lattiaharja ja kihveli (käytätkö sinä sanaa kihveli?). Tarkoitan siis tuota lähes joka kodista löytyvää varrellista lattiaharjaa ja siihen kuuluvaa rikkalapiota, jossa on myös varsi ja varren yläpäässä pidike harjalle.

Miten kätevä, pieneen tilaan mahtuva ja juuri siihen tarkoitukseen täydellinen tuote! Mutta suunnittelijaa et tiedä - en minäkään. Eikä tuosta harjasta ja kihvelistä puhuta designina. Sehän on vaan harja ja rikkalapio.

Yllätys on, jos arjen pienissä tärkeissä tavaroissa on maininta suunnittelijasta.

Silmiini sattui juuri ostamani - ihan lähi-K-Supermarketin hyllyltä, siitä ihan kukkamultien ja hyttyskarkotteiden vierestä - suihkepullo. Nappasin sen kaupan hyllystä, kun sellaisen uuden tarvitsin rakkaan kirsikkapuuni valtaavien ötököiden hätistämiseen joko kylmällä vedellä tai mäntysuopaliuoksella.

Siis se suihkepullo. Tänään huomasin, että tuossa pullon kyljessä lukee Design Eero Aarnio. Siis SE Eero Aarnio. Hämmästys oli suuri, kun taas tuli mieleen, että tällaisen pienen arkisen ja jokapäiväisen tarvikkeenkin valmistaminen lähtee suunnittelusta - siis tarpeesta tietysti ensin, mutta jonkun se pitää suunnitella toimivaksi juuri tuohon tarkoitukseen.

eero aarnio suihkepullo lattiaharja
teksti kopioitu Wikipediasta

Eipä sitä tule juuri ajatelleeksi, että nämä nimekkäät suunnittelijat tekevät meille myös arkisia ja jokapäiväisiä ja kaikkien saavutettavissa olevia käyttöesineitä. Ja siis designia.

Mikään ei siis ole sattumaa - voihan joku keksintö olla myös sattumasta syntynyt, mutta aina siihen tarvitaan idea, suunnitelma, toteutus, testaus, markkinointi ja saada se vielä myytyäkin.

Eikö siis kaikki suunniteltu ole designia? Myös se lattiaharja?


Hmmm.... Alkuperäisessä luonnoksessani oli viittaus kuumaan kevätpäivään ja onnittelut valmistuineille - olin siis ajatellut julkaista kirjoituksen toukokuun lopussa.

 

Nyt on syksy, mutta arjen designiin voit törmätä milloin tahansa.

Ihanaa syksyä!

-Pia- 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)