sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Kevät keikkuen tulevi - ainakin tikkaiden päässä

Maaliskuu on lähtenyt vauhdilla käyntiin.

Kummasti se kuukauden vaihtuminen toi ihan selvästi keväisemmän olon - minullekin, joka rakastan yli kaiken talvea ja varsinkin helmikuuta.

Mutta linnut laulavat ihan selvästi jo kevättä rinnassaan ja lumi sulaa melkein silmissä teiden varsilta.

Entäpä sitten aurinko - sehän paistaa paljon lämmittävämmin kuin helmikuussa. Ainakin päivälämpötilat nousevat tuonne neljään viiteen pakkasasteeseen, kun viime viikolla päivälläkin paukkui viisitoista astetta.

Tai sitten se on vaan psykologinen juttu että virallinen kevätkuukausi tuo sen kevään. Sama se. Ulkona on kevät!

Ja ennen kuin päiväpakkaset kokonaan häviävät, niin vielä on aikaa putsata lintujen pöntöt kesää varten.


tyhjä linnunpönttö


Talvella olikin vaan hyvä, että pesissä oli vielä heiniä ja sulkia, jotta niihin yöksi majoittuvat linnut saivat suojaa pakkasia vasten. Mutta nyt kun päivät pitenevät ja linnuillakin ihan selvästi on alkanut kevättouhut, niin on hyvä aika putsata pöntöt uusia tulijoita varten.

Siispä tikkaat varastosta ja mies kiipeämään puihin. Minähän en tikkaille nouse - keittiötikkaat ovat korkeimmat mihin suostun kipuamaan. Sen verran on korkeanpaikan kammoa ja tasapainoaisti heittää, että jätän kiipeämiset suosiolla miehelleni.

Pihapiirissämme on neljä linnunpönttöä. Veljeni niitä nikkaroi parisen kevättä sitten ja kumpanakin keväänä niihin on lintuja muuttanut. Pariin pönttöön on ollut useampiakin lajeja tuloillaan - joku niistä sitten on ollut vahvin tai röyhkein ja pesinyt koko kesän. Kirjosieppohan on tosi ärhäkkä valtaamaan toisten pesiä. Ja niitä tässä pihapiirissä on joka vuosi paljon laulelemassa, joten niille ainakin tuntuu pöntöt kelpaavan.

tarkkaa puuhaa


Nyt on siis hyvä aika linnunpönttöjen siivoamiseen. Pakkanen pitää pieneliöt (lintukirput ja muut öttiäiset) horroksessa, joten niiden tarttumista ja leviämistä ei tarvitse pelätä. Ja linnuilla ei ihan vielä ole pesätouhut menossa, jolloin pesistä ei löydy vielä uusia pehmusteita eikä varsinkaan munia.

Mies putsasi pöntöt ja ripusti ne takaisin puihin - nyt siis vaan odottamaan kevään ensimmäisiä asukkeja.

iltapäiväkahvit äidin luona

Pihapuuhastelujen jälkeen olikin aika siirtyä naapuriin äidilleni iltapäiväkahville. Mustikkapiirakkaa ja pullaa maitokahvin kera - ei paha!


Mitenkä sinun viikonloppusi sujui?

-Pia-2 kommenttia:

 1. Meillä aloitettiin uusien pönttöjen rakentaminen tänään. Nykyisiä en nyt tyhjennä, koska näillä pakkasilla niissä yöpyy noi tintit..ja tyhjensin ne viime keväänä.

  Minä olen meillä se joka kiekkuu siellä tikkaiden nenässä, ies ei pysty kun 'huimaa' :) No onnkeis voin delekoida homman pojille...

  Mukavaa alkavaa viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin pitäisi lisätä näitä pönttöjä puihin - yksi valmiina jo odottaa ripustamistaan. Naapuri kaatoi kuusiaitansa vuosi sitten, joten siinä meni paljon hyviä pesäpaikkoja pikkulinnuilta.

   Minä en pysty nousemaan kuin keittiötikkaiden kolme askelmaa - ensi kesänä pitäisi maalata vähän korkeammalta kasvihuoneen ja varastojen kattolistoja ym. - saapas nähdä miten se onnistuu ;)

   Kivaa alkavaa viikkoa sinullekin <3

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)