perjantai 2. helmikuuta 2018

Onneksi tulee Runebergin päivä!

Runebergin päivä on jo ihan nurkan takana ja siksipä päätin pitkästä aikaa tarttua sähkövatkaimeen ja leipoa muutaman aikuiseen makuun kostutetun tortun meille perjantai-illan herkuiksi..

runebergintorttu päältäpäin


Ohjeen löysin K-Ruoka -resepteistä.

Ja ohjeessa houkutti sen yksinkertaisuus - kaikki muut tarvikkeet löytyivätkin jo kaapeista paitsi mantelijauhe, joten ostoslistakin oli hyvin lyhyt :)

Tarvikkeet:
150 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl piparkakkumuruja tai korppujauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa tai kevytkermaa

Kostutusliemi:
1/2 dl rommia tai punssia
1/2 dl vettä
2 rkl fariinisokeria

Koristeeksi:
valmista sokerikuorrutetta
vadelmahilloa tai -marmeladia


Ensin kävin joulupipareiden kimppuun. Kaapissa oli (ja on edelleenkin) Annas Pepparkakor -paketti, josta murskasin noin kymmenen piparia pakastuspussin sisällä = 1,5 dl muruja.

runebergintorttu ja annas pepparkakor
Huoneenlämpöisen margariinin, sokerin ja fariinisokerin vatkasin kuohkeaksi. Lisäsin siihen munat yksitellen koko ajan vatkaten.
Sitten kuivat aineet, jotka olin jo sekoittanut keskenään ja lopuksi maito.
Taikina nopeasti sekaisin ja kahdella lusikalla nostelin melko kosteaa taikinaa suht' suuriin muffinssivuokiin.
Tästä taikinamäärästä sain yhdeksän (9) isohkoa muffinssivuokaa 2/3 täytettyä.

Uuni oli lämmennyt kahteensataan asteeseen ja muffinssivuoat paistopellin päällä uunin keskitasossa saivat paistua 20 minuuttia.

Kun otin tortut uunista, valmistin kostutusliemen: puoli desiä rommia, puoli desiä vettä ja kaksi ruokalusikallista fariinisokeria kattilaan, kattila liedelle ja kuumennetaan, kunnes sokeri on sulanut.

Liemellä kostutetaan vähän jäähtyneet tortut ja annetaan kostua vaikka seuraavaan päivään.

En malttanut odottaa vaan kun tortut olivat jäähtyneet lähes kokonaan, pursotin päälle valmista sokerikuorrutetta ja lisäsin keskelle vadelmahilloa.

Ja maistoin...

maistettu runebergintorttu

Aaah - olipa hyvää! Kuohkeaa ja makoisaa! Ei liian makeaa vaan maut tulivat hyvin esiin.
Lusikoin tämän vuoden ensimmäisen runebergin tortun nautiskellen ja suunnittelin jo toisen satsin leipomista. Täytyyhän näitä varmaan jäädä muillekin ;)



-Pia-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)