tiistai 10. marraskuuta 2015

Tärkeää marraskuussa

(MakroTex-haaste)

Marraskuussa pitää muistaa aloittaa pikkulintujen talviruokinta.

Hankimme kuukausi sitten vähän erilaisen syöttötelineen - metallinen verkkopallo, jonka sisällä on pähkinöille lieriö... Tuon lieriön pystyi itse valitsemaan - halusiko siemenille vai pähkinöille (verkon reiät erikokoiset).
Tarjoukseen kuului hankintahetkellä metallinen jalkakin - pallon voi myös ripustaa roikkumaan olemassaolevalla vaijerilla.
lintujen syöttöteline
asennus 10.10. - syreeni takana vielä ihan vihreänä :)

Siinä olikin hauskaa katseltavaa, kun pikkulinnut yrittivät keksiä miten pähkinöitä pääsee hakemaan. Ei ollutkaan itsestään selvää, että osasivat mennä verkkopallon sisään. Ihmettelivät ja kurkistelivat verkon rei'istä, mutta yksikään ei aluksi uskaltanut "astua sisään".


linnut telineessä

Sitten ensimmäinen rohkaisi mielensä ja ehkäpä jopa puolivahingossa pähkinöitä kurkottaessaan käännähti pallon sisäpuolelle.


minä vain!

Ja nyt nuo pikkuiset ihanat sujahtavat lentäen palloon ja ovat jo syöneet pähkinät loppuun. Onneksi ostin niitä lisää.

minun!

Ruokitko sinä pikkulintuja talvella?

Osallistun tällä postauksella Pienen Linnun viikkohaasteeseen - aiheena Marraskuu
Käy lukemassa mitä muiden marraskuihin kuuluu!

Sadepäiväterveisin

-Pia-
 

44 kommenttia:

 1. Tuohan on kiva :) Mistä noita saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin :) Meillä paikallinen rautakauppa myi näitä... Ruotsalaista innovaatiota taas :) http://www.berglund-sweden.se/fagelmatare/automatiska-fronotautomater/fagelmatare-globe-nut

   Poista
 2. Ylisöpöjä tirpunkuvia. Kaunista. Nyt alkaa olla se aika, jolloin tirppuja ruokitaan.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Pikkulinnut ovat niin nopeita ettei kameralla kerkiä ottaa kuvia kun taas jo pyrähtävät puun oksalle nakuttelemaan pähkinänpalaa :)

   Poista
 3. Kiva systeemi. Mahtuukohan orava verkon silmästä läpi?
  Meillä ei syötetä lintuja, kun on mehiläisiä, joita esimerkiksi talitintit muutenkin tuppaavat syömään.
  Naapureilla on kyllä reilusti erilasiia linn´tulautoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nähty ettei orava pääse läpi eikä ylety nappaamaan ruokaa :) Luulin ensin ettei edes pääse kiipeämään tuohon, kun varsi on metallia, mutta kyllä se nopeasti siihen kipusi ja sai verkosta kiinni. Mutta pähkinöihin ei päässyt :) Siksi tuo syöttölaite on vähän vinossakin nyt kun orava siinä roikkui :)

   Poista
 4. Hieno ruokintaväline. Itsekin mietin että miten ne linnut saa noita siemeniä sieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vähän jännitti keksivätkö keinon miten tuonne pääsee - nyt jo ovat ihan tottuneita sujahtamaan verkon läpi. Joskus jäävät istumaan niin, että ovat puoliksi ulkona ja sisällä :)

   Poista
 5. Onpa pikkulinnuilla kivan näköinen ruokapaikka. Hyvä siitä on nokkia jyväsiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuta! Ahkerasti ovat nokkineetkin - ja välillä tapelleet kuka pääsee palloon ja kuka ei :)

   Poista
 6. Meillä pikkulintuja ei ole hetkeen ruokittu. Josko tänä vuonna aloittaisimme taas. Ongelmana on, että lintulaudalle ei meinaa löytyä sopivaa paikkaa. Jos se on alueella, jossa koira ulkoilee niin se tulee syöneeksi kaiken, mikä lintulaudalta putoaa ja se nyt ei oikein käy. :D Edellisen koiran aikana tällaista ongelmaa ei ollut. Voi olla, että tänkin talvena pikkulinnut ovat naapureidemme ruokaavun varassa. :D Ihanaa päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa keskiviikkoiltaa Maria!
   Tuo on kyllä totta - jos meilläkin olisi koira niin tarkkaan pitäisi miettiä mihin syöttölaitteen laittaisi. Kyllä niille riittää varmasti naapureidenne ruoka-apu :)

   Poista
 7. Onpa tyylikäs ruokinta-automaatti! Joskus vuosia sitten, edellisessä kodissa ruokin lintuja, mutta tässä olen empinyt...Tuossa lähistöllä on hevosia, ja mahdollisesti rottia, enkä halua niitä yhtään meidän kotia lähemmäs. En tiedä, onko pelko aiheellinen, mutta se kuitenkin on syy, miksi linnut ovat saaneet pärjätä omillaan viime vuodet.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina :)
   Ehkä on parempi ettet laitakaan tuollaista houkutusta mahdollisille rotille. Niitä ei kyllä toivo pihapiiriin - tallilla niitä varmastikin liikkuu. Kyllä nuo linnut ihmeen sitkeästi kestävät talvet - ja varsinkin parina viime talvena kun ei ole ollut pitkiä pakkasjaksojakaan :)

   Poista
 8. Ihania kuvia. Toi "lintulauta"on todella mahtava. eipä pääse harakat syömään pikkulintujen ruokia. Meillä olen aamulla häristänyt harakat pois, että piikulunnut uskaltavat syömään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! tuohon ei kyllä harakat pääse - yrittävät kyllä edelleen, mutta räkättävät sitten vaan maassa kun eivät pääse syömään :)

   Poista
 9. Tyylikäs ruokintateline, tuollaiseen en ole ennen törmännytkään. Pitää tosiaan varmaan oravat ja isommat linnut loitolla syötävistä. Anopin pihassa närhet ovat välillä kaataneet perinteisemmän ruokinta-automaatin maahan väärin puolin... Me ollaan parina vuonna pidetty lintujenruokintapaikkaa pihassa, mutta jostain syystä pikkulinnut eivät ole paikalle löytäneet. Asummekohan liian keskellä metsää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hensku :) Meilläkään ei käynyt pikkulintuja pariin kolmeen vuoteen kun olimme rakentaneet ja pihaa oli myllätty. Mutta kun pihalla rauhoittui ja kasvit alkoivat kasvaa, niin linnutkin palasivat. Ja nyt on jo siili ja oravakin löytäneet pihapiirimme. Samoin fasaanit, joita tänäänkin oli pihalla neljä kukkoa :)

   Poista
 10. Kyllä on tyylikäs "lintulauta". Aika hauskaa, etteivät ensin osanneet käyttää tuota ja sitten yhtäkkiä kaikki oppivat sujahtamaan verkosta sisään. Minä en ole oikeastaan koskaan ruokkinut lintuja. Mua vähäsen ällöttää, ku ne p*skoo kaikki paikat muutenkin. :/ :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi :) Kyllä minuakin vähän inhottaa tuo lintujen sotkeminen.... Pitäisi keksi kuistille joku pelotin, jotta pysyisivät poissa kaiteilta... Mutta on niin mukava seurata ja kuunnella viserrystä... Ovat jo sen verran kesyyntyneet etteivät kovin kauas hyppää telineeltä kun pihalle menemme :)

   Poista
 11. Kaunis tirpparafla :) Niitä on niin kiva seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ikkunasta voisi seurata vaikka kuinka kauan kun kisailevat ja pyrähtelevät nopeasti pensaasta toiseen ja taas syömään :)

   Poista
 12. Onpa kätevä! En ruoki lintuja, eikai täällä Espanjassa tarvi ruokkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :D En usko että Espanjassa tarvitsee ruokkia ;)

   Poista
 13. Tyylikäs pallo! Olisipa minullakin piha, jolla seurailla lintujen touhuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku :) Tuohon pitää talvella lisätä talipalloja roikkumaan, jotta saavat muutakin kuin pähkinöitä :)

   Poista
 14. Oi, hieno vastaus haasteeseen ja kauniita kuvia! :)
  Meillä ruokitaan pikkulintuja ja siinä samalla kyllä oraviakin, kun ne niin nokkelasti pääsevät nykyiselle lintulaudalle. Tuon teidän hankkimanne syöttötelineen malli on tosi kätevä, mutta hieman minua mietityttää että onko metalli sitten kylmä talvella. Meillä täällä on koviakin pakkasia, ainakin normaaleina talvina.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Täytyy seurata tilannetta pakkasten varalta - hyvä huomio :)
   Kivaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Hih :) Saa nähdä miltä se näyttää talvella, jos tulee paljon lunta :)

   Poista
 16. Oi miten hieno syöttöpallo, nerokas! Kauniita lintukuvia, niitä onkin nyt mukava seurata ja kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa :) Aamuisin ja iltapäivällä on kauhea kuhina, kun lintujen ruokailuaika on ilmeisesti silloin :) Kaikkea sitä oppii kun niitä seuraa.
   Mukavaa marraskuuta!

   Poista
 17. Ihanan buffet-paikan ovat linnut saaneet luonasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ahkerasti ovat sitä käyttäneetkin - lisättiin taasen syötävää :)

   Poista
 18. Onpa jännä viritelmä, ihan uutta lintujenruokkimisrintamalla :)

  with love, Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni :) Meistäkin tuo oli kivasti erilainen - siksi se tarttui rautakaupasta mukaan :)

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi! Jotenkin tuo tuntui heti ensinäkemältä oman tyyliseltä - yksinkertainen mutta toimiva :)

   Poista
 20. Onpas mielenkiintoinen! Orava-paroilla on hieman pohtimista, miten päästä käsiksi pähkinöihin. :D Mä tykkäisin valtavasti ruokkia lintuja, mutta se ei onnistu meidän rivitaloyhtiössä. Ehkä sitten joskus, kun on oma talo ja piha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Orava-parat ovat vähän ymmällään kyllä :) Onhan ruokinta-alue aina vähän sottainen ja keväällä onkin tuon alueen siivoaminen aina edessä.

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Pikkulinnut ovat niin söpöjä seurattavia :)

   Poista
 22. Loistava, nyt ei oravat etuile.
  Pakko-ostos kun tulee eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esa :) Oravat kyllä yrittivät, mutta eivät yltäneet nappaamaan syötävää. Lisäksi tuo on helppo pitää puhtaanakin eikä välitä vesisateesta :)

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)