sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Jouluvalmisteluja - osa I: makumuistoja

Lyhyeksi ajateltu postaustauko muodostuikin pitkäksi - lähes koko lokakuun, kun ajatusten ja innostuksen selventäminen veikin enemmän aikaa kuin olin ajatellut. En yleensä kärsi kaamosmasennuksesta, mutta tämä syksy (lokakuu) on ollut jotenkin erilainen. Mutta nyt tuntuu taas, että elämä voittaa ja innostus nostaa päätään, joten päätin tehdä julkaisusarjan jouluvalmisteluistani.

Kun jouluun on enää reilu neljäkymmentä päivää - tänään taitaa olla vain 42 - niin on jo korkea aika aloittaa...
 💗 💗 🎄 💗 💗

Minulla jouluvalmisteluihin kuuluu ehdottomasti ja ensimmäisenä mausteisten kuivakakkujen leipominen.

Taatelikakku ja englantilainen hedelmäkakku ovat lapsuudestani saakka kuuluneet jouluuni - ensimmäisestä en itse välitä enkä sitä ollut koskaan leiponut ennen kuin tiesin mieheni pitävän taateleista ja yllätin hänet suhteemme alkuaikoina taatelikakulla - ja jälkimmäistä voisin syödä aamiaiseksi jokaisena joulupyhäpäivänä :)

Taatelikakkujen tekeminen on hauskaa ja helppoa - leivon niitä niin paljon, että annan niitä lahjojen lisäksi sukulaisille ja ystäville.

taatelit kahvissa
kuivatut kivettömät taatelit pehmenevät kuumassa kahvissa

kakkutaikina
valmis taikina on kuin taatelipuuroa

Ja mitä aikaisemmin kakun leipoo ja antaa sen rauhassa maustua, sitä parempi siitä tulee.

Itse leivon näitä kakkuja pitkin syksyä (tänä syksynä aloittelen vasta nyt) ja pistän ne pakastimeen odottamaan, kunnes otan sulamaan viimeistään viikkoa ennen jouluaattoa. Sellofaaniin käärittynä ja pahvisen kakkualustan päällä kakku on itsessään jo kaunis lahja.

Hankin vuosia sitten ihanan valualumiinisen kakkuvuoan juuri taatelikakkua varten - vuoka on muutoin täydellinen, mutta vuoan nosto kuuman kakun päältä on hankalaa, kun reunat ja keskiosa ovat samassa tasossa eikä sormia saa helposti reunojen alle, mutta haarukalla saa reunan nostettua sen verran, että saan vuoan pois kakun päältä. Hieman tuo joka kerta harmittaa, mutta vuoka on kuitenkin niin hyvä ja kaunis etten anna ongelman häiritä.

taatelikakku valmis
näyttää hyvältä!


Englantilainen hedelmäkakku on ihan ehdoton suosikkini.

Lapsuudenkodissani tätä leivottiin aina jouluisin ja kun nimipäiväni osuu joulun pyhiin, niin aamuhämärässä kynttilän valossa sänkyyni tuotu aamutee+hedelmäkakkupala olivat päivän odotetuin hetki! Muistan sen fiiliksen kun heräsin aikaisin ja jäin kuuntelemaan ja odottamaan, että äiti tai isä hipsisi huoneeseeni minua herättämään tuoksuvan teen ja kakun kanssa. Kynttilän valossa sitten nautiskelin alkavasta päivästä.

Hyvän ohjeen löytyminen on aina onnenkauppaa - itse löysin ohjeen joskus saamastani leivontaohjekirjasta ja olen ohjeen viereen aikanaan kirjoittanut "Hyvä!!". Ja hyvä ohje tuo onkin. Kakusta tulee sopivan kostea ja maukas ja sekin vielä "paranee vanhetessaan" eli kakku on hyvä leipoa reilusti ennen joulua maustumaan.

hedelmäkakkutaikina
taikina on kiinteää ja lusikoitava vuokaan

hedelmäkakku valmis
tämän vuoden ensimmäinen kakku onnistui erinomaisesti - kaunis väri!


Tällekin kakulle teen saman tempun kuin taatelikakulle - jäähtyneenä folioon ja pakastepussiin käärittynä pakastimeen ja sitten viimeistään viikkoa ennen joulua sulamaan...  


Molempiin kakkuihin ohje löytyy muutaman vuoden takaa postauksestani tai 'reseptejä'-sivultani tuolta yläpalkista.


Nyt on ensimmäiset kakut leivottu - näitä sitten leivotaan lisää ensi viikolla...


Minkälaisia makumuistoja sinulla on lapsuuden jouluista? 

-Pia-



6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä kakkuja! Taatelikakku ja maustekakku kuuluvat minun lapsuuteni makumuistoihin, niiden taikinat ovat ihan mahdottoman hyviä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hensku! :) Maustekakun taikina ja valmiin kakun tuoksu ovat ihania!
      Tuoksut kuuluvat ehdottomasti parhaimpiin joulumielen tuojiin :)

      Poista
  2. Todella kaunis kakkuvuoka ja kakku! Taatelikakun minäkin leivon aina ensin ja sitten hiekkakakun, arabialainen kuuluu enemmänkin pääsiäiseen:) Myös luumu- tai rusinapiimakakku on ollut joskus lahja- tai varakakkuna, en ole monesti tehnyt englantilaista, kun meillä ei siitä innostuttu. Joulupullan leivon ihan aattopäivinä. Tortut samoin. Piparit mielellään heti itsenäisyyspäivän jälkeen. Oolannin pikkuleipiä tein myös ennen vanhaan ja äiti teki haarukkaleivät minulle kun olin nuori äiti, mutta ei enää vuosikymmeniin, mietin just että taisi tulla jo 24 vuotta kun hän siirtyi taivaallisiin leipomatupiin:) Pasteijat teet jos huvittaa ja mantelileivokset uuteen vuoteen:) Kiva vihje, että taatelit voisi kahvissakin pehmentää, mulla on ollut vesi-rasvaseos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi mitä herkkuja Irja teillä jouluna onkaan! Meilläkin tortut tehdään vasta sitä mukaa kun niitä tarvitaan - tuoreina ovat niin hyviä :) Ja perinteeksi on nykyisin muodostunut piparit itsenäisyyspäivän leipomisena - siitäkin sitten juttua myöhemmin.
      Kivaa alkanuttaa uutta viikkoa!

      Poista
  3. Ihanan näköisiä ja kaunis kuvia tuosta vuoasta tulee kakun pintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina!
      Nyt etsin hedelmäkakulle jotain uutta ja erilaista vuokaa - jospa sekin saisi näyttävän kuvion pintaansa.
      Kivaa viikkoa!

      Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)