lauantai 25. lokakuuta 2014

Värimuistoja

Syksy on vuoden värikkäintä aikaa. Tuntuu, että luonto näyttää vielä voimansa ennen tulevaa talviuntaan. Sitten on aika levähtää, kerätä voimia ja puhjeta uuteen kasvuun, kun aurinko lämmittää maata ja puutarhuritkin jaksavat taas pitää huolta. Tähän keräsin syksyltä muutamia värimuistoja, jotka piristävät mieltä. Luonto on niin kaunis!Syyskuussa saimme vielä viimeiset tomaatitkin talteen ennen yöpakkasia. 

Lisääkin niitä olisi tullut, jos kasvihuoneessa olisi lämmitys ja yöpakkasia ei olisi ollut. Raakileita oli vaikka kuinka paljon :)
***
Syyskuussa vielä ruusutkin kukkivat. Varret olivat metrin mittaisia ja uusia kukkia puhkesi vielä päivittäin. Nyt on ruusut katkottu odottamaan lumipeitettä ja ensi kevättä.Luonnossa on upeita väriyhdistelmiä: syysastereiden kukinta alkoi syyskuussa ja jatkuu edelleen - nehän eivät pakkasesta niin välitäkään.
  


Syyshortensiankin väritys oli aika mahtava, jota kuunliljojen vaaleus vielä korosti.Kukkien siemenkodat ovat hauskoja ja pyrin jättämään niitä talventörröttäjiksi niin paljon kuin voin, jotta talvella pikkulinnuilla on muutakin syötävää kuin talipallot ja lyhteet - ai juu - pitää ostaa kauralyhteitä :)


Komeamaksaruoho on kyllä nimensä mukainen ja kukkii pitkään...
 

Tänä vuonna pihlajamme antoi ensimmäisen kunnon sadon. Upeita punaisina hehkuvia marjoja tuli paljon - nekin jätän linnuille syötäviksi.
 
...kyllä etelässäkin voidaan puhua ruskasta...


24 kommenttia:

 1. Oi että, etenkin tuohon vikaan kuvaan oot saanut täydellisesti syksyn värit kaapattua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Meidän vaahtera ei vaan tee yhtään punaisia lehtiä - joka vuosi vain keltaisia... höh...

   Poista
  2. Noo, sitten ei auta ku hakea muita värejä muilla kasveilla :) Tuo oranssi pensas on ihana! Se on kuin tulessa :)

   Poista
  3. Se oli kyllä tänä vuonna erityisen hyvän värinen. Leikkasimme tuon pensasaidan vuosi sitten keväällä ihan lyhyeksi ja tänä keväänä vielä muotoiltiin, niin ei tehnyt marjoja. Muina vuosina on tehnyt paljon marjoja ja linnut ovat niitä syödessään ravistelleet lehdet alas ennenkuin ne ovat saaneet kunnolla syysväriä - luulen...

   Poista
  4. Ihana on puutarhanne syksyn väreissään. Muistelen, että Niemenkulmalla pihavaahterassa oli jonain vuosina keltaisia lehtiä ja toisina taas enemmän punaista, ehkä se millainen kesä ja syksy ovat olleet ilmoiltaan, vaikuttaa siihen, joten ehkä teidän vaahteranne ensi syksynä vielä punastuu.

   Poista
 2. Ihanat värit, tykkään! jokaisessa vuodenajassa on mukavia aikoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Onneksi meillä on vuodenaikojen vaihtelut näin suuria, niin jokaisesta voi nauttia eritavalla :)

   Poista
 3. Kaunista! Mäkin tykkään syksystä, sinne lokakuulle asti. Sitten olisin valmis kevääseen...tai korkeintaa lyhyeen, mutta oikeaan talveen.;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on kaunista aikaa. Sitten kunnon talvi väliin ja aurinkoinen kevät... Mutta missä ovat Etelä-Suomen kunnon talvet :(

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Jonna :) Syksyn värit ovat niitä parhaimpia...

   Poista
 5. Onko sulla mitään hyviä tomaattivinkkejä? Laitoin muutaman taimen tulemaan ekaa kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas :) Olen kasvattanut tomaatit yleensä kasvihuoneessa niissä Biolanin valmiissa kasvusäkeissä ja tukenut kasvavat varret kasvihuoneen katosta roikkuviin naruihin... Nuo säkit ovat siitä hyvät, että niissä on koko kasvukauden riittävä lannoitus - tomaatit tarvitsevat aurinkoa ja vettä - kastelua joka päivä ja parhaimmillaan pari kertaa päivässä :) Ja kun taimet noihin säkkeihin istuttaa, niin muista istuttaa syvemmälle kuin ne taimena ovat purkissa - tomaatti kasvattaa uusia juuria kun pääsee multaan ja tulee vahvempi kasvu :)

   Poista
 6. Ihania ruskavärejä! Syksy on meidän pihan heikko hetki, rusokirsikka ainut väripilkku. Pitää jatkaa puutarhasuunnittelua... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Tänä syksynä pakkanen tuli ja vei kauneimmat värit pihalta parissa yössä.... Viime syksy oli kyllä kaunis :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vuosi sitten ruskan värit kestivät pidempään kuin tänä syksynä....

   Poista
 8. Sinne meni tämänkijn vuoden ruska. En ymmärrä kuinka tämä aika kuluu näin nopeasti! Ihania värejä viime vuonna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta Heidi! Tänä vuonna kaikki muuttui yht'äkkiä ruskeaksi. Viime vuoden väriloistoa ei kyllä näkynyt.

   Poista
 9. Voi miten harmaata ulkona onkaan, kun vertaa näihin kuviin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin Laura :( Pakkasjakso tuli niin yllättäen ettei luonto kerinnyt mukaan... No - tänä aamuna on pikkupakkanen ja kuuraa. Ehkä kohta pieni kerros luntakin ja sitten on taas vähän valoisampaa :)

   Poista
 10. Ensimmäinen kuva on minun suosikkini. Siinä on todella upeat värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Viime syksy oli kyllä paljon värikkäämpi kuin tänä vuonna :)

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)