tiistai 18. heinäkuuta 2017

Naistenviikon vinkki

Se on taas vuoden tunnetuin ja keskustelluin viikko käynnistynyt :)

"Jos naistenviikolla sataa, niin sataa seitsemän seuraavaa viikkoa."

"Naistenviikolla sataa aina, koska naiset itkevät niin paljon."

"Reetta pissii pirahuttaa."

"Kun Matleenanpäivänä sataa, sataa seitsemän viikkoa."

Tänä kesänä on tuntunut siltä, että naistenviikkoa on koko kesä jo ollutkin. Sadetta on piisannut, mutta myös hellepäiviä ja ihania parinkympin lämpöjä.

Ei valittamista! Täydellisiä pihapuuhastelupäiviä on ollut monta!

Mutta koska naistenviikossa ollaan ja vettäkin on luvattu taivaalta tulevaksi, niin pikku vinkki sadeveden keräämiseksi hellepäivien varalle.

Hankimme pari kesää sitten paikallisesta rautakaupastamme muutaman sadeveden kerääjän - Mini Rainsaver'n. Asennus tehtiin sadevesirännien syöksyihin välikappaleella...

mini rainsaver välikappale

...katolta valuva vesi syöksyy putkeen, jossa on välissä kappale, joka ohjaa osan vedestä sadevesisäiliöön. Loput vedestä valuvat putkea pitkin normaalisti sadevesikaivoon ja sitä kautta pois pihalta. Kun sadevesisäiliön veden pinta on samalla korkeudella kuin tuo välikappale syöksyssä, niin säiliöön ei enää tule lisää vettä vaan kaikki vesi valuu putkea pitkin sadevesikaivoon. Näppärää!

Ihanaa on myös se, että tuossa on jalusta, joka mahdollistaa kastelukannun helpon täyttämisen suoraan hanasta. Kuvassa on pieni kastelukannu, mutta normaalikokoinen kastelukannu mahtuu tuohon oikein sopivasti ja on itseasiassa helpompikin täyttää hanasta kuin tämä pieni kannu: hana osuu juuri oikein normaalikokoisen kastelukannun aukkoon.
mini rainsaver ja kastelukannu

Kokonaisuus ei ehkä ole silmiähivelevä, mutta parempi tämä on kuin erilliset avonaiset tynnyrit tai ämpärit... Ja näitä säiliöitä saa nykyisin harmaanakin eli hieman "tyylikkäämpänä" :)

Säiliöitä voi sarjoittaakin - eli yhdistää monta säiliötä tuolla putkella toisiinsa, jolloin vettä saa kerralla enemmänkin talteen. Meillä on vain yksi säiliö per rännisyöksy. Sata litraa per säiliö on kuitenkin aika paljon vettä ja kastelutarvetta on eri puolilla taloa, joten säiliöitäkin on hyvä olla eri kulmissa.

Tiiviin kannen ansiosta eivät huku myöskään oravat tai pikkulinnut säiliön veteen. Itse kyllä pidän tuota kantta hieman raollaan, koska umpinaisessa muovisäiliössä seisova vesi saattaa alkaa haista tunkkaiselta.

Ja säiliöt on ehkä hyvä olla myös varjoisella puolella taloa, koska seisova vesi kuumenee liikaa auringonpaisteessa eikä kuumakaan vesi ole hyväksi kasveille jos ei suoraan vesihanasta laskettu kylmäkään vesi.

mini rainsaver

Tyytyväinen olen ollut näihin säiliöihin - eipä tarvitse vesihanasta laskea kylmää ja kallista vettä kasveille vaan saamme "oikeaa" vettä helposti kastelukannuun. Vesi on lämmintä ja - mikä parasta - ilmaista: ei mene vesimittarin kautta eikä tarvitse maksaa jätevesimaksuja.

Talveksi tyhjennämme säiliöt - pohjalle jää hieman vettä, joka ei tule tuosta alahanasta pois, mutta muovisäiliö on kevyt kääntää ympäri ja tyhjentää lopuista vesistä. Samalla säiliön voi pestä ja antaa kuivua ennen talvisäilöä. Tuon välikappaleen ränniin voi huoletta jättää talveksi - syyssateiden ja sulavien lumien vesi valuu ränniä pitkin normaalisti alas sadevesikaivoon.

Ja mitä tällainen sitten maksaa?  - nämä yksilöt olivat tarjouksessa pari vuotta sitten ja maksoivat satasen per kappale (taisi olla 99 euroa).  Ja tänä kesänä saatavilla näytti olevan ainakin Kodin Terroissa harmaana - hintaa en muista...

Nyt saa sitten naistenviikon sateet talteen :) Toivotaan kuitenkin aurinkoisia kesäpäiviä!

 ***

Hyvää nimipäivää kaikille ihanille naistenviikon sankareille!

-Pia-
2 kommenttia:

 1. Tuollaiset olisivat kyllä siistit ja hyvät ratkaisut. Hinta vaan hirvittää eläkeläistä. Hyvä on myös tuo että niissä on kannet.

  Hiukan lämpimämpiä kesäsäitä niin sinne kuin tännekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoisia kesäpäiviä sinnekin päin!
   Tänään aamu valkeni harmaana ja koleana - vaikka kuinka positiivisesti yrittää suhtautua sadepäiviin, niin kyllä aurinkoinen aamu olisi paljon mukavampi :)

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)