torstai 15. tammikuuta 2015

Viisi väriä: punainen

Haaste on kiertänyt eri bloggaajilla jo jonkin aikaa - kannanpa omankin korteni kekoon ja esittelen kotini värejä. Aloitan ehdottomalla lempivärilläni - punaisella.

Aloitetaan kierros keittiöstämme, joka on jo toisessa peräkkäisessä talossamme punainen - ei terrakotta, kuten keittiöfirma oli tarjoamassa, vaan punainen.
Onneksi rakentajamme tunsi meidät jo niin hyvin, että oli kiinnittänyt huomiota keittiöfirman toimitusluetteloon, jossa keittiökaappien väriksi oli merkattu terrakotta... Olisihan se ollut ihan kauhea tilanne, jos vasta rakennuksella olisi tuo huomattu... Alunperin meillä yläkaapit olivat maitolasia alumiinireunalla, mutta toissavuonna vaihdettiin ne vetimettömiksi valkoisiksi. Raikasti kivasti, kun pöytätasokin on paksua (4 cm) valkoista tasoa. Rakas Pomona-spagettisäilytysastia omenakuviolla on matkannut kanssani jo 90-luvulta lähtien. 
Uunin luukusta kuvastuukin jo seuraava kohde...
...eli Yrjö Kukkapuron ruokailuryhmä. Tuolta rakkaalta 60-70 luvulta. Ryhmä tuli vastaan jokunen vuosi sitten Habitaressa, kun siellä ensimmäisen kerran oli myös antiikkia. Kauan kiersimme myyjän osastoa ja pähkäilimme ja laskimme rahoja - mutta ei tuota voinut ohittaa. Saman viikonlopun aikana, kun Habitare sunnuntaina loppui, saimme ruokailuryhmän kotiimme emmekä ole kertaakaan katuneet. Ihana vanha musta nahka ja aivan samanvärinen punainen lasikuitu/metallirunko tuoleissa kuin keittiön kaapistot. Täydellinen ostos!
Keittiöstä löytyy myös pieniä punaisia esineitä, kuten seinäkello, joka löytyi kymmenisen vuotta sitten Helsingin Bulevardin Day:stä.
Lisäksi löytyy punaisia Kastehelmi-tuikkukynttilälyhtyjä ja antiikkiliikkeestä (en muista mistä) löytynyt punainen kartio-kaadin.

Olohuonettamme hallitsee vihreä ja harmaa ja niistä tuonnempana, mutta löytyy sieltäkin toki punaista. Kynttilöiden polttaminen on ympärivuotinen tapamme ja siksi kynttilälyhtyjä löytyy vähän joka nurkasta.
Iittalaa, Pentikiä ja vanhaa Aarikkaa sekä tuolla takana on ihana Lapin tuliaisena saatu kynttilänjalka. Tässä näkyy myös - kuten ruokailuryhmässäkin - yksi lempiväreistäni: musta. Mutta siitäkin varmaan myöhemmin...

Makuuhuoneen pitäisi olla rauhallisia värejä, jotta uni olisi rauhallisempaa - sanovat - mutta ei meillä. Sehän on tietysti punainen.
Aivan ihastuttava - mielestäni - tämä tapetti: beigellä samettisella pohjalla punaisia kukkia ja harmaita lehtiä korostettuina kiiltävällä harmaalla rajauksella. Löydettiin tuo rautakaupasta muutama vuosi sitten ja makuuhuoneeseenhan se sitten päätyi. Taustalla näkyy myös punainen verho toisesta makuuhuoneen ikkunasta. Ja vanhan antiikkisen lipaston päällä rakastettuja kivi-tuikkuja eri väreissä... Yksi hääkuvistammekin tuolla vähän pilkistää...

Torkkupeitto on tietysti myös punaista - ja mustaa...

Makuuhuone näkyy keittiöön, joten pitäähän sen olla sävy-sävyyn... Taustalla makuuhuoneen toinen ikkuna punaisine verhoneen ja retro-jalkalamppu - löytö vuosia sitten vanhojen tavaroiden liikkeestä. Ja tietysti punaisena.

Mitä muuta löytyy... No ainakin tällaisia pieniä esineitä sieltä täältä:
Takan pellin nupissa roikkuu punainen huopasydän ja sen päällä kultaisesta metallilangasta taivuteltu sydän
Makuuhuoneen ikkunassa roikkuu Pentikin lasilintu
Eteisaulan vaatekaapin vieressä huopapäällysteinen istuin, jonka sisällä säilytystilaa mm. kenkienhuoltovälineille
Todellinen retrovalaisin - minulla jo lapsena (siis 70-luvulla) omassa huoneessani ollut valaisin, joka sopii väreiltään ja muodoltaan makuuhuoneeseen
Lahjaksi saadut kirjatuet - aivan ihanat - väri ja aihe sopivat meille täydellisesti

Tällaisia punaisia asioita löytyy - seuraavaksi varmaan jotain hieman rauhallisempaa...


5 kommenttia:

 1. Jostain syystä katosivat kommentit tästä... Pahoittelen Marika ja Heidi... En enää ikinä lähde päivittämään tätä vastausmoottoria :(

  Tässä teidän kommentit:

  Marika: Ihania, ihania punaisia juttuja! Kartio-kaadin, Kukkapurot, eteisen jakkara... Punainen keittiö on upea!
  vastasin tuohon: Kiitos :) punainen on niin ihana väri... meillä on aina joulu :)

  Heidi: En edes ollut tajunnut kuinka paljon punaista teillä onkaan... :) Toki tiesin, että paljon :D


  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että muillakin on punaisia keittiöitä! :) Ja ihania punaisia juttuja muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ja tervetuloa lukijaksi :D
   Hain jotain retrohenkistä väritystä - 70-luvun lapsena kaikki värikäs on mieleistä...

   Poista
 3. Ihanaa ja niin kauniin punaista! Aivan hurmaava ruokapöytä ja tuolit, hieman iski kateus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peggy! Ruokailuryhmää ei vaan voinut jättää ostamatta... :)

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)