Siispä...
Meillä kasvaa pihalla raparperia. Olen aikanaan istuttanut kolme tainta ja nykyisin jaan raparperia sukulaisille ja ystäville keväästä syksyyn, kun itse emme kerkiä käyttämään niin paljoa kuin mitä sitä kasvaa. Ja kun naapurissa asuvalla äidilläni on kaksi kertaa sen verran raparperia kuin meillä, niin hyvin pysyvät muidenkin pakastimet täytettyinä :)
Kottikärryllinen varsia meni juuri veljelleni, kun toisen kottikärryllisen pilkoin itselleni ja äidilleni pakastimeen. Ja lisää tulee...
Siksipä erilaisia raparperinkäyttöohjeita tulee selailtua. Mieheni on innokas erilaisten ruokaohjeiden bongaaja - milloin Metro-lehdestä, milloin netistä. Tämänkertaisen ohjeen hän vinkkasi Ilta-Sanomien ruokala-osiosta...
Tähän uppoaa puolitoista litraa raparperipaloja, joten reilu kymmenen vartta tuli käytettyä samantien.
Tarvitset taikinaan:
100 g sulatettua voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
1,5 l raparperia
Muruseos:
50 g pehmeää voita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Sulata voi.
- Sekoita taikinan kaikki ainekset keskenään.
Kaada taikina voideltuun uunivuokaan - itse käytin "lasagne-vuokaa". Uunin pelti on hieman liian suuri, sillä taikinaosuus jää silloin aika ohueksi ja piirakka saattaa palaa herkästi.
- Lisää taikinan päälle pilkotut raparperit. Näistä tulee herkullisen paksu kerros.
- Nypi pehmeä voi, jauhot ja sokeri muruseokseksi ja ripottele raparperien päälle.
Paista uunissa (alatasolla tai keskitasolla - itse paistoin alatasolla) ensin 15 minuuttia 200 asteessa. Vähennä sen jälkeen lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 15-25 minuuttia (minä paistoin 25 minuuttia).
Anna jäähtyä ja nauti!
Lasillinen kylmää maitoa hieman lämpimän piirakan kanssa maistui taivaalliselta helteisen lauantaipäivän päätteeksi. Kevään raparperit ovat niin mehukkaita, että ne suorastaan sulavat tuonne taikinan sisään.
Ja parin päivän päästä - toisinsanoen maanantaina - piirakka oli mielestäni vielä parempaa, kun pohja oli hieman tiivistynyt. Eli VINK VINK - tämän piirakan voi leipoa pari päivää ennen juhlia...
Herkkureseptillä osallistun myös tämän viikkoiseen Pienen Linnun Makrotex-haasteeseen, jossa sopivasti on aiheena 'Jotain herkullista' 😋
-Pia-
Nyt tuli kyllä vesi kielelle. Oma raparperini on vielä sen verran pieni, että en melkein raaski ottaa siitä noita varsia.
VastaaPoistaKiitos Kristiina :)
PoistaNäillä keleillä raparperi kasvaa kohisten. Vielä sinäkin pääset maistelemaan.
Kivaa toukokuun loppua!
Voi vanhasta kodista yks juttu jäi harmittaan, raparperi!!! Täytys saada tännekin!!! <3
VastaaPoistaOi jos asuisit lähempänä, kaivaisin sinulle juurakon :)
PoistaLämmintä keskiviikkoa!
Real herkku!!
VastaaPoistaNäin on :)
PoistaEnsimmäiset raparperit ovat niiiin mehukkaita!
Kivaa keskiviikkoa!
Oi oi, herkulliselta ja kuohkealta näyttää, nam!
VastaaPoistaKiitos Marie! :)
PoistaTänään aamiaisella viimeiset palat maistuivat ihanilta. Pakko viikonloppuna leipoa toinen...
Aurinkoista keskiviikkoa!
Tuoreen raparperin piirakka on kyllä ihan parasta.
VastaaPoistaSamaa mieltä! :)
PoistaTästä piirakasta tuli tosi mehevä, kun tuoreet varret olivat niin mehukkaita.
Iloista keskiviikkoa!
Kiitos ohjeesta, ihanat kuvat! Minäkin sain viimeinkin omalle pihalleni Raparperin:) Kotimökin pihalla kyllä on, mutta eipä muualla.
VastaaPoistaOlepa hyvä Irja :)
PoistaTaidan itsekin huomenna leipoa viikonlopun mökkimatkaa varten lisää.
Aurinkoista keskiviikkoiltaa!
Kiitti ohjeesta, tuossa nippu raparperiä odotteleenkin tekemistä.
VastaaPoistaOle hyvä Marika :)
PoistaTaidanpa itsekin hakea nipun odottamaan innostusta.
Iloista alkanutta kesäkuuta!
Taidanpa huomenna lauantaina mennä raparperipuskan luo ja taitella varsia ja leipaista piirakan. Kiitos hyvästä ohjeesta.
VastaaPoistaOle hyvä! :)
PoistaKesän ensimmäiset varret ovat ihanan mehukkaita ja makeita. Pakkaseen pistin jo kymmenisen pussia ja satoa tulee hurjaa vauhtia lisää.
Maukasta viikonloppua!