keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Ny skal vi hygge os!

Kun olet jäämässä lomalle, kuulet useimmiten kysymyksen: Mitä aiot tehdä lomalla? Lähdettekö jonnekin? Siihen rehellisesti vastaamalla: en tiedä ja ei - emme ole menossa minnekään, saa aikaan kulmakarvojen kohottelua ja vaivautunutta hymyilyä. Kuulostaako tutulta?

kirjopikarililja


Olen taas lomalla - vastahan lomaa vietin maaliskuun puolessa välissä viikon verran ja toisen sitten sairastin...

Maaliskuussa loma oli sellainen ex tempore -loma, jonka soin itselleni kiireisen ja stressaavan työtilanteen jälkeen. Ja varmaan stressin takia sitten sairastuinkin... Tämä loma taas on jo aiemmin suunniteltu ja kalentereihin merkattu.

Lomasta muistuttaessani työkavereille sain usein vastata kysymyksiin "mitä aiot tehdä" ja "oletteko menossa jonnekin"... Myönnän, että syyllistyn itsekin usein kysymään lomalle jäävältä nämä samat kysymykset.

Jäin sitten miettimään pitääkö lomalla aina "tehdä jotain" eli siis jotain muuta kuin elää normaalia arkea.

Minulle lomassa tärkeintä on se ettei aamulla tarvitse herätä kellon soittoon, voin nauttia aamukahvin ihan rauhassa kylpytakissa ja villasukissa (hmmm - ei niin romanttinen kuva), tietokoneeni saa ihan rauhassa levätä pöydällä suljettuna ja saan selata kaikki postissa tulleet ja kiireen takia lukematta jääneet puutarha- ja sisustuslehdet ihan rauhassa. Saatan napata kirjankin hyllyltä ja ahmia sen parissa päivässä...

mustat kissat


Ja se hiljaisuus - voi miten nautin siitä että saan ihan vain omien ajatusteni kanssa olla hiljaisuudessa.

Pari päivää sitten televisiossa puhuttiin introverteista - tunnistin niin itseni lomafiiliksissä tuosta kuvauksesta: viihdyn yksin, haluan rauhaa eikä minua haittaa vaikka päivän aikana ei tapahtuisi mitään... Toisaalta työssäni olen jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa ja joudun miettimään useampaa asiaa yhtäaikaa ja niiden vaikutusta muihin järjestelmiin ja prosesseihin, kotioloissa mietin puoli-omaishoitajana asioita aina sen mukaan miten ne joustavasti saan hoidettua työn ohessa ja oman parisuhteen kärsimättä, joten lomalla on ihana nollata aivot ja tyhjentää ajatukset ja unelmoida...

Siksi siis yleensä vastaan lomasuunnitelmakyselyihin: en tee mitään emmekä ole menossa mihinkään.

Onhan meilläkin lomasuunnitelmia kesäksi, kun molemmat olemme lomalla ja kesätapahtumat kutsuvat, mutta tällaiset viikon lomat ja pitkät viikonloput pyrin pyhittämään ihan oikeaan lepäämiseen ja normaalin arjen pyörittämiseen ilman aikatauluja ja kiirettä.

krookukset


Olen kutsunut tätä elämäntyyliäni "oravanpyörästä pois hyppäämisenä", mutta talvellahan saimme tälle tanskalaisilta hieman kansainvälisemmän termin - hyggeily.

Olen tarkoituksella jo muutaman vuoden toteuttanut - tai ainakin yrittänyt toteuttaa - hidastamista, elämän arvojen uudelleen järjestelyä ja pyrkinyt nauttimaan elämän pienistä asioista. Tähän totta kai antaa mahdollisuuden se, että työskentelen omalla toiminimellä ja voin itse vaikuttaa aikatauluihin ja siihen mihin aikaan vuorokaudesta työni teen - tietysti asiakkaan aikatauluihin sovittaen. Sopii minulle juuri nyt!

***

Vielä on lomaa jäljellä ja pääsiäinen tulossa - tänään pitää ostaa pashan ainekset. Pakollinen kinder-munien täytehän pitää tehdä ;)

***

Levollista pääsiäisen aikaa ystäväiseni!

-Pia-

2 kommenttia:

 1. Juuri tuollaiset "mitäänteeaamutkylpytakissavillasukissa" ovat parhaita loma-aamuja..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovatkin :) Arkena kerkiää taas nopealla aikataululla valmistautua töihin.
   Ihanaa pääsiäisen aikaa Hannele!

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)