maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pääsiäispasha eli Kinder-munan täyte

Mieheni toi yhteiseksi pääsiäisperinteeksi jo heti suhteemme alussa pääsiäispashan. Minulle tuo oli siihen mennessä merkinnyt vain kaupasta ostettua valmista muovikipossa myytävää pashaa - eikä se mielestäni ollut hyvääkään.... Minulla tai perheelläni ei pasha-perinnettä ole koskaan ollut...
pääsiäispasha ja tulppaanit

pääsiäispasha

Saimme reseptin anopiltani - kiitos taas tästäkin :) - ja pashan teko on meille jo aivan ehdoton pääsiäisperinne. Tekeminen ajoittuu kiirastorstaille, jolloin pasha valmistuu pääsiäisaamuksi. Tänä vuonna en saanut aikaiseksi tehdä kiirastorstaina yhtikäs mitään, joten pashan teko jäi pitkäperjantaiksi. Siksi pääsimme nauttimaan pashasta vasta tänään - toisena pääsiäispäivänä.

Ohje kulkee meillä "Kinder-munan täyte" -nimellä... Mieheni syö pashan Kinder-munien puolikkaista :)

pääsiäispasha ja kindermunat

pääsiäispasha ja kindermunat

pääsiäispasha ja kindermunat

Jos pidät rahkasta ja kermasta, niin pidät varmasti myös tästä!

Pashan valmistukseen käytetään
  • 1 dl kermaa vaahdotettuna
  • 100 g margariinia ja 1 dl sokeria vaahdotettuna
  • 1 purkillinen rahkaa, johon on vatkattu kaksi (2) munan keltuaista

Yhdistä aineet ja lisää mausteita makusi mukaan: minä lisään vanilliini- ja vaniljasokeria. Sekaan voi toki sekoittaa vaikka rusinoita, rouhittuja manteleita, korintteja, kuivattuja hedelmiä... mitä mieli tekee...
  • Käytä pasha-muottina vaikka kahvinsuodatinta. Laita suodatinpussi suodattimeen, lusikoi seos suodatinpussiin, laita suodattimen alle reunallinen astia ja pashan päälle asetti painoksi.
  • Nosta koko komeus jääkaappiin valumaan. Seuraavana päivänä alla olevaan astiaan on valunut nestettä - kaada se pois ja laita pasha takaisin jääkaappiin valumaan. 
Kun teet pashan torstaina, on se valmista sunnuntaiaamusta.
Kun valmistat pashan tämän ohjeen järjestyksessä, niin vatkaimia ei tarvitse pestä välillä :)

***

Ohjeen mukaisesti käytetään vain munankeltuaiset, joten munanvalkuaisista kannattaa tehdä vaikka pieniä marenkeja:
  • Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää vähitellen n. 1,5 dl sokeria koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on kovaa ja voit kääntää astian nurinpäin vaahdon siitä valumatta. 
  • Pursota joko pakastuspussia avuksi käyttäen tai oikealla pursottimella leivinpaperoidulle uunipellille pieniä tai isoja marenkeja, tai tee vaikka kakkupohjan kokoisia marenkilevyjä.
  • Paista n. 100 asteessa 1 h 20 min (tai 125 asteessa noin 40-50 minuuttia) kunnes marengit ovat kevyitä ja kuivia myös sisältä.
Minä käytin marengin lankalauantaina tarjottuun jälkiruokaan... Ja muuten vain naposteluun :)

Mikä on sinun ehdoton pääsiäisperinteesi?

14 kommenttia:

  1. Mun on PAKKO kokeilla tätä ensi vuonna! Tuo Kindermuna-juttu on kyllä neroutta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihanan helppo - ja tulee mielestäni tosi hyvää; ei liian makea. Itse en lisää rusinoita tai muutakaan, mutta koristelen sitten Fazerin Pupuneidin hedelmärae-karkeilla.... Niistä saa kivan makeuden :)
      Minä en välitä Kindereistä, joten tuo on miehen ihan oma juttu ;)

      Poista
  2. Vaikuttaa hyvältä mutta pakko jättää tänävuonna herkkulakon vuoksi väliin :( Yhtään pääsiäismunaakaan ei tullut syötyä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yritän välttää suklaamunia - tai suklaata yleensä.... En ole koskaan kokeillut herkkulakkoa - en varmaan onnistuisi :) Tsemppiä lakkoosi Miina!

      Poista
  3. Kuulostaa ylimakealta Kindermunien kanssa. Mutta voisin kokeilla ilman Kindereitä :D

    VastaaPoista
  4. Tällainen versio ilman sen suurempia mukaan heitettyjä sattumia voisikin olla hyvä! Täytyy pitää mielessä ensi vuoteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu! Itse en ole kokeillut edes lisätä mitään sattumia - on tuntunut turhalta, kun tämä on ollut hyvää näinkin... :)

      Poista
  5. Tykkäisin varmasti!:) Sun täytyy muistutella sitten ensi pääsiäisen alla tästä!:)

    VastaaPoista
  6. Wau! Tuo Kinder-täyte olikin itselle uutta! Ensi vuonna on pakko koittaa!!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse maistanut, kun en välitä Kindereistä, mutta mies vakuuttaa että ovat hyviä :)

      Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)