maanantai 2. huhtikuuta 2018

Mämmi taipuu kakuksi

Pääsiäiseen kuuluu värejä, tuoksuja ja makuja.

Menun rakenteluun kuluu runsaasti valkosipulia, kermaa, rahkaa, lammasta, perunoita, suklaata... ja mämmiä. Mämmi tulee useimmiten syötyä kerman, maidon tai vaniljakastikkeen kera.

Pääsiäisalusviikolla telkkarissa pyöri Puoli7-ohjelma ja siinä haastateltiin tunisialaissyntyistä Suomen mämmiseuran perustajaa. Olipa mielenkiintoista ja hauskaa kuunneltavaa :)  Hän käyttää itsetekemäänsä mämmiä erilaisten ruokien ja leivonnaisten raaka-aineena - vaikka toki syö mämmiä myös sellaisenaan.

Ajatuksia herätti myös hänen kommenttinsa ruoan ulkonäöstä: "Eihän kaurapuurokaan ole lautaselle lätkäistynä kaunista"... Ja tottahan tuo onkin. Onhan annoksen ulkoasulla ja kattauksella suuri merkitys siihen kuinka mielellään maistaa uusia makuja.

Ja siitä se ajatus sitten lähti - nappasin ohjeen mämmistä tehtyyn kuivakakkuun. Taikinaan ei tarvitse erikseen vatkata mitään vaan kaikki ainekset sekoitetaan keskenään - eli yhtä helppo kuin jouluinen taatelikakku. Ja sehän sopii minulle - helposti ja nopeasti valmista - täydellistä!


Kahvikakku mämmistä

Tarvikkeet

mämmikakkuainekset


500 g mämmiä
3 dl sokeria
200 g voita sulatettuna
5 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta

Valmistus

Sekoita mämmin joukkoon muut ainekset, viimeisenä jauhot, joihin on sekoitettu sooda ja leivinjauhe.
Lusikoi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 200 asteisessa uunissa (alataso) noin 50 minuuttia.
Jäähdytä ja koristele vaikka tomusokerilla.


mämmikakku valmis


Leivoin kakun perjantaina ja annoin sen maustua sunnuntaihin saakka. Päivällisen jälkeen tarjoilin kakkua kahvin kera. Ja tietysti tarjolla oli myös perinteinen pasha eli Kinder-munan täyte ;) Molempiin koristeeksi suklaarakeita.

mämmikakku koristeltuna


Kakku on koostumukseltaan tiivis ja tuoksu on makeahko. Maku on jotenkin hieman ruisleipään tai maltaaseen vivahtava, mutta kuitenkin makea. Käytin tähän kakkuun immellettyä mämmiä, jossa ei itsessään ollut sokeria/siirappia, joten makeammasta mämmistä kakustakin tulisi makeampi.

Ja kuten kaikki maustekakut - tämäkin kakku paranee vanhetessaan. Tänään toisena pääsiäispäivänä kakku on kosteampi ja maukkaampi kuin eilen... Eli kakku kannattanee tehdä jo edellisenä viikonloppuna maustumaan. Ja tietysti taikinaan voi lisätä vaikka raastettua appelsiinin kuorta tai kuivattuja hedelmiä. Voi olla että kokeiluun menee vielä mausteisempikin versio.


Mietimme, josko tätä voisi tehdä myös jouluna taatelikakun rinnalle. Löytyyköhän mistään mämmiä ennen joulua? Vai pitäisikö ostaa rovellinen pakkaseen...



Missä muodossa sinulle mämmi maistuu?
Vai maistuuko lainkaan?

-Pia-






4 kommenttia:

  1. Olen hullaantunut mämmiin, joten tämä kakkuohje ilahdutti:) Löysin ohjeen myös grillatusta mämmiherkusta, mutta taidan silti tyytyä perusmämmiin kerman kera. Jos kaipaat mämmiä jouluna, niin hyvin varustetuista ruokatavaraliikkeistä löytyy pakastemämmiä melkein ympäri vuoden. Toisaalta voihan sen ostaa itse aiemmin ja pakastaa tai pakastemämmin pistää odottamaan jouluaikaa:) Mukavaa kevätaikaa 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Irja! Täytyy tutkia pakastealtaat kaupoista ja päivämäärät - josko jo varuiksi pakastimeen yhden kakun verran varaisi. Ei ainakaan sitten ennen joulua harmita jos ei löydykään.
      Kivaa kevään aikaa - huomisesta lähtien pitäisi keväisemmän sään taas palata :)

      Poista
  2. Tuo olisi jännä kokeilla. Mämmiä on syöty meillä oikein urakalla ja hiukan liikaakin, mutta kun se on niin hyvää! Kerman ja sokerin kanssa, eli ihan perinteisesti, se mielestäni maistuu parhaimmalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin maistuu mämmi kermalla ja sokerilla höystettynä. Vaniljakastikkeen kera kyllä myös.
      Tämä kakku pysyy kyllä varmaan leivontalistalla useamman kerran - sen verran helppo ja maukas :)
      Ihanaa kevättä Kristiina sinulle!

      Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)