tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulu - ihana odotus!

joulukynttilät - iittala, kivi, kastehelmi

Marraskuu meni menojaan - sateisena, pimeänä, ensilumisena, sohjoisena... Mielikin piristyi kun joulukuun ensimmäiseen päivään heräsin! Töitä on ollut vähän liikaakin - niin ettei ole kerinnyt kommentoimaan juuri kenenkään postauksia saati sitten istahtaa koneen ääreen ja itse kirjoittaa. Kuukauden alku näytti lupaavalta, että olisi ollutkin aikaa, mutta sitten "kaikki huomasivat" että vuosihan loppuu ihan kohta ja kaikki työt pitää saada tehtyä ennen sitä... No - hyvähän se on, että töitä riittää - tarkoitus on vaan ollut ottaa nykyisin vähän rennommin. Onneksi jouluviikkona pidän vapaata ja virittäydyn kunnolla tunnelmaan.
joulu - kynttelikkö
Ensimmäisenä adventtina sytytettiin kyntteliköt ikkunoihin.


Mutta kyllä sitä kerkesi jotain jouluista ja mieltä piristävää tehdä marraskuussakin :) Instagramin puolella minua seuraavat ovatkin nähneet olohuoneen verhojen vaihtoa, leipomista, joulu/kaamosvalojen asettelua... Ja sitten iski flunssa - onneksi aika pian pahin oli ohi, mutta vielä yskitään ja niistetään...

Viime sunnuntaina - ensimmäisenä adventtina - saimme vieraaksemme kummityttöni pienen poikansa kanssa <3 Voi sitä ihanuutta - ihana nähdä kaunista kummityttöäni ja ihan mahtavaa päästä seuraamaan puolitoistavuotiaan taaperon touhuja - miten hän onkaan kehittynyt viime näkemästä! Puhua pälpättää, leikkii ja kikattaa - ihanuus!

Jotain pientä laitoin glögin kanssa tarjolle - saaristolaisnappeja lämminsavulohimoussella, joulutorttuja (tietysti!), pipareita, joulusuklaata ja sitruunaisen kuivakakun.

lämminsavulohimousse ja saaristolaisnapit

joulutorttu
Nämähän meillä leipoo mies!

sitruunakakku
ex tempore - kakku, kun jäi sitruunaa...

***
Saaristolaisnapit lämminsavulohimoussella

n. 300 g lämminsavulohta
1 rasia (n.150 g) crème fraichea
1 rasia (n. 180 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunan mehua
1 dl tilliä hienonnettuna
ripaus mustapippuria myllystä
ja tietysti saaristolaisnappeja tai muuta saaristolaisleipää

Hienonna ruodoton ja nahaton savukala. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto ja sitruunamehu keskenään.
Lisää kala ja hienonnettu tilli. Mausta mustapippurilla. Anna tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa, maista ja mausta lisää tarvittaessa ripauksella suolaa.
Tarjoa saaristolaisleivän päällä tillillä koristeltuna.

***

Sitruunakakku

300 g margariinia
3 dl sokeria
4 kpl kananmunia
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria/vanilliinisokeria
1 sitruunan mehu
1 sitruunan raastettu kuori

Vaahdota margariini ja sokeri, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää leivinjauhe-vaniljasokeri-vehnäjauho -seos ja lopuksi hyvin pestyn sitruunan kuori ja mehu.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia.

***

Näin meillä vaihtui kuukausi - ihana Joulun odotus vaan kiihtyy - ensimmäiset luukut kalentereista on saanut jo avata ja jouluradio soi!

Ihanaa Joulun aikaa!

-Pia-
joulukynttilä - iittala, kivi, kastehelmi
Keittiön vitriinin päällä tuikkii!





8 kommenttia:

  1. Ihanat tarjoilut glögin kanssa, nuo savulohileivät nostavat veden kielelle... Kynttilöiden upeassa loisteessa kelpaa odotella joulua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hensku :) Leivät olivat helppoja ja hyviä :) Kynttilöitä kyllä kuluu tosi paljon - poltan niitä läpivuoden, mutta nyt niitä on vähän joka paikassa :)

      Poista
  2. Makoisia herkkuja ja niin ihanan jouluisia kuvia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuta! :) Kynttilöiden lämpöinen tunnelma tuo joulun jo vähän lähemmäksi :)

      Poista
  3. Olipa herkullinen lämminsavulohimousse - ohje. Tallensin sivun talteen, täällä Puertossa kun olen. Saaristolaisnapit ta - leipä - mainio tuo ohje vaikka alkupaloiksi.
    Täällä olemme syöneet melkein joka toinen päivä grillattuja sardiineja, mojokastiketta ja ryppyperunoita. Niin yksinkertaista ja hyvää - maistuu meille "saaristolaisille".
    Ihanaa joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun kävit kommentoimassa Tuula :) Meillekin maistuvat "saaristolais"ruoat - taitavat olla tarpeeksi mausteisia mutta kuitenkin rehellisiä ja aitoja makuja!
      Ihanaa joulunodotusta täältä harmaatakin harmaammasta Suomesta!

      Poista
  4. OI, oi, nuo lohileivät on niin hyviä, että alkoi ihan mieli tekemään, vaikka just vähän aikaa sitten söin lohisalaattia!:)
    Sama kiire meinaa täälläkin olla, postailua olen yrittänyt ylläpitää, mutta kommentointi ja kommentteihin vastaaminen venyyyy...;D Yritetään kuitenkin nautiskella tästä joulunodotuksesta, sillä se menee niin nopeasti ohi!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kävit kommentoimassa Taina!
      Vuoden loppuminen ja vuoden tärkein juhla yhtäaikaa - ei hyvä yhdistelmä :) Mutta pieni stressi ja kiire ovat vain hyväksi - saa paljon aikaan!
      Ihanaa kolmatta adventtipyhää!

      Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)