lauantai 7. maaliskuuta 2015

Kevättalven töitä: omenapuun leikkaus

Helmikuun vaihtuessa maaliskuuhun on aika ottaa oksasakset käteen, pitkävartiset talvikumisaappaat jalkaan, keväinen mieli ja vettäpitävät vaatteet matkaan ja suunnata omenapuun luokse.
oksasakset

Tänä vuonna omenapuun leikkaus oli hyvä tehdä nyt keväällä, koska jouduimme poistamaan yhden vanhimmista oksista: alin oksa, jänis on sitä aikanaan nakertanut ja se ei enää saa valoa eikä tuota omeniakaan kuten kuuluisi.
Yleensä leikkaamme puuta vasta loppukesästä sadon korjuun jälkeen. Näin se ei kerkeä enää kasvattamaan vesiversoja. Mutta tänä vuonna leikkaus on tehtävä nyt keväällä. Tuo iso vanha oksa on jo niin painavakin ettei se enää ensi kesää jaksaisi kantaa satoa vaan saattaisi revetä irti - ja sehän olisi katastrofi.
omenapuu
tässä oksa jo sahattuna...
omenapuu
...vähän järeämmät oksaleikkurit tarvittiin...

omenapuu
...minä häärin vain kameran kanssa, kun mies pilkkoi oksia :)
Omenapuumme istutimme ensimmäisenä kesänä 2006 pihallemme ja siitä asti se on joka toinen vuosi tuottanut tosi hyvin omenia. Viime kesänä ampiaiset olivat kiusanamme ja ne valloittivat kypsät omenat... Pienen pieni reikä omenassa ja kun sitä liikutti, niin reiästä kömpi useita ampiaisia ulos. Omenia ei voinut antaa kenellekään ilman, että ensin halkaisi ne nähdäkseen onko ampiaisia herkuttelemassa...

Oksien harventamisessa ei mennyt kauaa, kun muita suuria leikkauksia emme uskaltaneet tehdä, jotta puu jaksaa toipua. Joitakin vesiversoja ja ristikkäin kasvavia oksia poistimme ja niitä otin sisään maljakkoon. Eiköhän niihin silmujakin puhkea ennen pääsiäistä :)

omenapuu
 Seurakseen oksat saivat viikon vanhat tulppaanit vähän modattuina...

Nyt ei muuta kuin odottamaan kevättä!

omenapuu
8 kommenttia:

 1. Meillä on kirsikkapuu tuomiolla, kunhan tästä kevät vähän etenee. Saa lähteä räksien buffet pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei edellisestä kirsikasta paljon jäänyt itselle syötäväksi :) Toivottavasti uusi jää linnuilta rauhaan - pitää keksiä joku karkoitin...

   Poista
 2. Ihana kuva tuo viimeinen!<3 Kevättä odotellessa... Mäkin olen leikannut omenapuita usein syksymmällä, taitaa olla nykyisin ihan suosituskin. Oksia kävin leikkaamassa tien varresta vanhasta omenapuusta, joka on joskus kuulunut kartanon maihin, mutta jäänyt tien ja pyörätien väliin jossain vaiheessa. Täällä kukkii ehkä jo huomenna!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Olisinpa jo aiemmin tajunnut, että oksia voisi jo tuoda sisälle - ajattelin tänään hakea koivusta pari oksaa... ne kun tulevat hiirenkorville varmaan nopeammin.
   Ihanaa kevättä Sinulle!

   Poista
 3. Omenapuut ja omenankukat ovat kyllä kauniita! Ampiaisyllärit sen sijaan... yh! Viimeinen kuva on kyllä ihana, tulisipa jo kesä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Puumme on kukkinut ihanasti joka kevät, mutta omenoita kunnolla vain joka toinen vuosi.... taitaa olla pölyttäjät vähentyneet...

   Poista
 4. Minä unelmoin isosta pihasta, koska haluaisin niiiiiin kovasti omenapuita. Nyt ne ei mahtuisi pihaan sitten millään :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuu on kaunis vaikka se vaan kukkisi keväisin - omenat ovat sitten extraa :) Meilläkin on vain tuo yksi itsepölyttyvä, joten jos satoa tulee, ei sen varastoiminen ole hankalaa... kun ei ole maakellaria... yksi haaveeni sekin ;)

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)