keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Granaattiomenaa

Reseptejä etsiessäni tuli eteen taas tietoa granaattiomenasta. Tutustuin itse viime jouluna ensi kertaa tämän herkun kuorimiseen. 
Luin kaikkia mahdollisia ohjeita ja jokaisessa kehotettiin suojaamaan vaatteet ja pöytätasot missä granaattiomenaa käsittelee, koska sen siementen mehu on erittäin punaista ja värjäävää...
Ohjeet kuuluivat usein, kuten tänäänkin löytämäni ohje ruokala.netissä: "Syödessä granaattiomena halkaistaan ja siemenet koverretaan ulos hedelmästä. Granaattiomenaa voi myös pyöritellä reippaasti pöytätasoa vasten ennen halkaisua, ja kuorta voi kopsutella varovasti ulkoapäin esimerkiksi lihanuijalla, jolloin siemenet irtoavat ja tippuvat hedelmästä. Mehua roiskuu helposti, joten työvaihe kannattaa tehdä muovipussin sisässä."
Itse en tarvinnut muovipusseja enkä vaatteiden tai pöytätasojen suojausta, en kopsuttelua lihanuijalla (aika hurja väline tähän työhön, toim.huom.) enkä lusikalla kaivamista... Vaan siististi leikkasin terävällä veitsellä omenan molemmista päistä viistosti keskikohtaa kohden ja sain nätisti nostettua tetranmalliset hatut (kuvassa talouspaperin päällä) pois, jolloin siemenet jo tulevat näkyviin.

Omenahan ei ole ihan pyöreä vaan siinä on pitkittäin olevia "muhkuroita" ja näiden kohdalla on myös omenassa väliseinät.

Seuraavaksi veitsellä vedin viillot näistä omenan muhkuroista ylhäältä alas (5-6 kpl viiltoja) ja omena alkoi jo itsessään hieman avautua lohkoiksi. 
Kuori on aika ohut, joten veistä ei tarvitse paljon painaa, kun jo menee kuoren läpi. 
Tämän jälkeen käsin avasin omenan lohkoja ja ne lähtivät kuin appelsiinin lohkot irti...

Lohkoista siemenet lähtivät helposti käsin kuin maissit maissintähkistä konsanaan. Hieman käänsin lohkoja auki ja nuo väliseinälliset pikkulohkot oli helppo tyhjentää siemenistä astiaan. 
Mehua koko toimituksen aikana tippui kuvissa näkyvien talouspaperille pudonneiden pisaroiden verran - eli käytännössä ei yhtään. Kädet vähän mehustuivat, jos joku siemen rikkoutui kun niitä irrottelin, mutta mitään ei roiskunut.

No mitäpä sitten näillä siemenillä tein... Joulupöytään löysin hyvän ja helpon salaattiohjeen maku.fi -sivustolta.Granaattiomena-juustosalaatti
Ainekset
6 annosta 
1 kpl granaattiomenaa
1 dl saksanpähkinöitä
200 g kotijuustoa (esim. Ruska-munajuusto)
1 rkl rypsiöljyä
1 kpl tammenlehtisalaattia ruukussa
70 g vuonankaalia eli machesalaattia
Kastike
1 rkl oliiviöljyä (kylmäpuristettua)
1 rkl balsamiviinietikkaa (vaaleaa)
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Tee näin 
 Viipaloi granaattiomena ja irrottele sen siemenet talteen.
Rouhi pähkinät karkeasti ja paahda ne kevyesti pannulla.
Lohko juusto ja paista lohkot kevyesti öljyssä pannulla molemmin puolin.
Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet. Revi isot lehdet pienemmiksi paloiksi vadille.
Asettele jäähtyneet juustopalat salaatinlehtien lomaan.
Sekoita öljy, etikka, suola ja pippuri keskenään.
Kaada kastike tasaisesti juustosalaatin päälle.
Koristele granaattiomena-juustosalaatti paahdetuilla pähkinöillä ja granaattiomenansiemenillä. Jos granaattiomenasta on irronnut mehua, pirskota se granaattiomena-juustosalaatin päälle.

Salaatti oli oikein raikas joulupöytään. Juuston vaihto kevyempään tekee salaatista keväisemmän. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)