sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Satoa

Pari viikkoa mennyt kuin siivillä... Tilasin pihalle Hornborgilta pari suursäkkiä männynkuorikatetta, Viherpeukaloilta taimia ja kukkasipuleita ja nyt pitäisi nämä kaikki saada mullan ja syyslannoitteen lisäksi maahan...

Ja vielä poimia satoakin... Omenoita tulee enemmän kuin koskaan on tullutkaan - sitä se keväinen kukkaloisto ennustelikin. 


Meillä on vain yksi omenapuu ja ampiaiset verottivat omenasatoa, mutta kyllä niitä meillekin vielä riittää... Kuvassa yhden poimintakerran saalis hyviä omenoita.***

Ja tomaatit kypsyvät silmissä tuolla kasvihuoneessa. Kasvihuoneessamme ei ole keväisin lämmitystä vaan siellä kasvit pääsevät kasvamaan vasta kun yöpakkaset ovat ohi. Eli siinä kesäkuun alkupuolen jälkeen. 
Tomaatit kasvatin taas siemenistä kodinhoitohuoneen ikkunan ääressä ja roudasin niitä sitten totuttelemaan raakaan ulkoilmaan ja takaisin sisään touko-kesäkuun vaihteessa. Pikkutaimia jaoin sitten sinne tänne - itselleni jätin seitsemän...
Ja sittenhän tuli kesäkuussa ne kylmät - tomaatit joutuivat kyllä koville kun niiden olisi pitänyt lähteä innolla kasvamaan, mutta aurinkoa ja lämmintä ei näkynyt - ei kuulunut... Satokin vähän myöhästyi normaalista, mutta näyttää sitä silti tulevan ihan kiitettävästi. Toivottavasti muistakin taimistani on ollut iloa.

Nyt on kaivettava esiin paljon lasipurkkeja, joihin salsat ja muut herkut saadaan talteen. Toivottavasti kokkaukset onnistuvat ja saan niitä vaikka jaettuakin halukkaille...

***

Vaikka syksy on jo pitkällä, jaksaa lumihiutale lumikärhö kukkia... Leikkaan sen aina keväisin puolen metrin pätkäksi ja silti se venyy kesän aikana terassin katolle... Ihana!

Terälehdet putoilevat kuin lumihiutaleet - kohta se talvi jo tulee!!!6 kommenttia:

 1. Syksy on kiireistä aikaa...niin kuin on kevät ja kesäkin. Talvella pääsee pihahommissa vähän helpommalla, mitä nyt lumitöitä tietysti joutuu tekemään :). Meillä syksyn kiireisiin vaikuttaa metsämarjojen poiminta -vielä pitäisi muutama ämpäri saada puolukoita talteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta - ensin ajattelee, että syksyllä jo pääsee helpommalla, mutta eihän se niin ole :) Onneksi talvella on "vain" lumityöt :)

   Poista
 2. Ihanaa satoa! Kuinkahan on tämän vuoden sato?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tänä vuonna ei omenoita - ei ainakaan sellaisia että olisi voinut syödä :( Tomaatit kypsyvät pikkuhiljaa vielä kasvihuoneessa. Tosi myöhään aloittivat kypsymisen, mutta nyt niitä tuleekin sitten nopeaan tahtiin...

   Poista
 3. Huikea tuo lumihiutale!! :) Meillä on neljä omenapuuta ja viime vuonna ei tiennyt mihin niiden kaikkien omenoiden kanssa oikein joutuu. Tänä vuonna melkein koko sato joutaa hävitykseen. :( Kolmeen omena-kaurapaistokseen olen sentään saanut omenat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ÄÄÄH... mitä ihmettä olen kirjoittanut - siis lumikärhö... Korjasin tekstin... Mutta kyllä - se on aika hieno! Tänäkin vuonna kasvanut taas terassin kattoon saakka ja oli aivan täynnä kukkia ja kukkakärpäsiä :)

   Poista

Kiitos kun kävit - ihanaa, jos jätit käynnistäsi viestin :)